USLUGE

ULTRAZVUČNA DIJAGNOSTIKA

Ultrazvuk je neinvazivna dijagnostička metoda, pregledi su jednostavni, brzi i bezbolni. Mogu se uraditi odmah kad je to potrebno, bez posebne pripreme. U našem centru možete uraditi sledeće vrste pregleda ovom metodom:

Ultrazvuk abdomena i male karlice

Ovom metodom se pregledaju sledeći abdominalni organi: jetra, žučne kese, pankreas, bubrezi, slezina, mokraćna bešika, prostata, materica, jajnici. Pregled je jednostavan, neškodljiv i predstavlja pouzdanu i efikasnu metodu u otkrivanju oboljenja abdominalnih organa. Da bi se obavio ovaj pregled pacijent ne treba da jede i pije 6 – 8 sati pre pregleda. Za pregled male karlice potrebno je da pacijent na pregled dođe sa punom mokraćnom bešikom.

Ultrazvuk dojki

Ultrazvuk je našao značajnu primenu u dijagnostici oboljenja dojke. Preporučuje se svim ženama da nakon 30 godine života redovno kontrolišu dojke, što znači da je minimalno potrebno jednom godišnje uraditi ovaj pregled. Uz samopregled dojki i ultrazvuk dojki može se na vreme otkriti eventualno postojanje patoloških promena što pojednostavljuje i olakšava lečenje.

Ultrazvučni pregled štitne žlezde

Patološke promene štitne žlezde se jednostavno i efikasno otkrivaju ovom metodom. Eho štitne žlezde uz laboratorijske nalaze hormona, kao i uz pregled endokrinologa i endokrinog hirurga predstavlja pouzdanu metodu za otkrivanje oboljenja i praćenje dejstva terapije.

Ultrazvučni pregled testisa

Eho testisa je jednostavan i brz pregled koji sa velikom sigurnošcu otkriva eventualne ciste, tumore i druga oboljenja testisa. Za ovaj pregled nije potrebna priprema.

Kolor dopler magistralnih krvnih sudova

Ultrazvuk je široku primenu našao u morfološkom i funkcionalnom ispitivanju stanja krvnih sudova. Ovaj pregled omogućava prikaz strukture krvnog suda i funkcionalnih svojstva cirkulacije. Zahvaljujući velikom broju informacija koje pruža, neinvazivnosti i mogućnosti čestih kontrola, ova metoda je postala nerazdvojni deo dijagnostike cerebrovaskularnih oboljenja i oboljenja perifernih krvnih sudova i aorte. Ultrazvučnim pregledom arterija se otkriva postojanje ateromatoznih plakova i procenat suženja krvnog suda plakom. Kolor dopler metodom se meri brzina proticanja krvi kroz arterije i određuje da li je dotok u pojedina tkiva i organe dovoljan. Ovim pregledom se dijagnostikuju i druga oboljenja krvnih sudova kao što su aneurizme, tromboflebitisi i flebotromboze.

Ultrazvučni pregled dečijih kukova

Razvojni poremećaj kuka – displazija kuka ili urođeno iščašenje kuka je relativno čest poremećaj u razvoju deteta koji se javlja u prvih 12 meseci razvoja. Preporuka Svetske Zdravstvene Organizacije pedijatara je da se na svaka tri meseca u 1 godini života uradi eho kukova kako bi se na vreme sprečilo razvijanje ovog razvojnog poremećaja.

Ultrazvučni pregled mekih tkiva

Ultrazvuk je našao svakodnevnu siroku primenu u otkrivanju patoloških supstrata u mekotkivnim strukturama čitavog tela tako da danas predstavlja inicijalnu metodu u svim dostupnim regijama.

CT DIJAGNOSTIKA
Kompjuterizovana tomografija je neinvazivna dijagnostička metoda, a CT pregledi su jednostavni, brzi i bezbolni. Mogu se uraditi odmah kad je potrebno, u nekim slučajevima i bez posebne pripreme. Da bi se postigla bolja vizuelizacija tkiva i organa, kod određenih CT snimanja je neophodno pacijentu dati kontrastno sredstvo.

U odnosu na NMR (nuklearnu magnetnu rezonancu) kompjuterizovana tomografija superiorna je u dijagnostikovanju krvavljenja, kalcifikacija i promena na kostima. Nas dijagnostički centar pruža sledeće vrste pregleda ovom metodom:

– pregled glave,paranazalne supljine (endokranijuma)
– pregled vrata ili vratne kičme
– pregled pluća ( toraksa )
– pregled abdomena i karlice (jetra, bubrezi, nadbubrežne zlezde, pankreas, zučna kesa, mokraćna besika….
– pregled kičme i kičmenog stuba

Metoda je bezbolna i osim retkih komplikacija koje se mogu očekivati pri upotrebi kontrasta, bezopasna je. Količina zračenja nije velika.

Postoji mali rizik od alergijske reakcije na jodna kontrasna sredstva. Većina reakcija, ako do njih dođe, se leči medikamentozno. Ukoliko je pacijent alergičan na bilo koju vrstu lekova, ujed insekta, hranu ili bilo šta, pre pregleda skenerom sa upotrebom kontrastnog sredstva potrebna je priprema pacijenta zbog alergije.

Skener se ne radi trudnicama zbog toga što X zraci mogu oštetiti fetus.

Uvek treba biti pažljiv sa upotrebom bilo koje vrste zračenja, pa i X-zraka, mada je njihova doza, kod CT skeniranja, mala.

DIJAGNOSTIKA MAGNETNOM REZONANCOM
Magnetna rezonanca, je superiorna, neinvazivna dijagnostička metoda za prikaz struktura glave i kičmenog stuba, mekotkivnih struktura i koštano zglobnog sistema, kao I struktura male karlice.

Prilikom pregleda nema primarnog štetnog dejstva na organizam (slika nastaje bez upotrebe radioaktivnog zračenja!). Pregled se može ponavljati više puta, a na kontrast (sredstvo koje se daje u odredjenim situacijama zbog detalja koji su neophodni za preciznu dijagnostiku) nisu zabeležene značajne alergijske reakcije-bezopasno!

Pregled na MR obično traje od 20 do 60 minuta, u zavisnosti od toga koji deo tela se snima, koje sve tehnike snimanja bi trebalo da se obave da bi se određena dijagnoza uspostavila, kao i to da li je potrebna primena intravenskog kontrasta.

Magnetnom rezonancom se mogu pregledati svi delovi tela:
– centralni nervni sistem (mozak i kičmena moždina),
– MR angiografija glave i vrata
– vratna, grudna i lumbalna kičma
– zglobovi kolena, ramena, kuka
– meka tkiva i mišići,
– vrat i štitna zlezda,
– jetra, slezina, pankreas, bubrezi i nadbubrežne žlezde
– ginekološki organi i bešika – sinusi i orbite (oči)
– krvni sudovi
– ekstremiteti itd.

Ne mogu se pregledati jedino pacijenti koji imaju ugrađene pejsmejkere ili ugrađena (namerno) ili stečena (slučajno) feromagnetna strana tela u organizmu. Svi drugi implantati (veštački kuk, osteosintetski material i dr.) se prave od materijala koji nisu feromagentni (medicinski čelik, titanijum…) pa ne predstavljaju smetnju pregledu.

Sam pregled nema nikakve štetne efekte pa se može ponavljati neograničen broj puta i mogu se pregledati deca, trudnice i druge rizične grupe. Neprijatnost predstavlja boravak u tunelu aparata, zatvorenom prostoru, kao i buka koju sam aparat proizvodi.

MAMOGRAFIJA
Mamografija je neinvazivna radiološka metoda pregleda dojki, kod koje se koristi specijalni rendgenski aparat (mamograf).Ona nam sluzi kao pomoc u otkrivanju promena u dojci pre nego sto ih same zene ili lekari mogu napipati.

Mamografija podrazumeva snimanje dojki bez upotrebe dodatnih pomoćnih sredstava ili kontrasta. Prilikom snimanja je važno pravilno namestiti dojke. Obavezno se snimaju dva položaja – profilni i prednje – zadnji. Dijagnostička tačnost ove metode je 85-90 %.

Sama intervencija traje 20 min.a preglede obavljaju radioloski tehnicari,dok snimke ocitavaju naši doktori.

U pojedinim slucajevima mamografski nalaz je potrebno dopuniti i ultrazvucnim pregledom,ukoliko predhodno nije obavljen.

RENDGEN
Naš dijagnosticki centar raspolaže bazičnom rendgen dijagnostikom. Rendgen je i pored najsavremenijih metoda “imaging-a”, kao što su skener ili magnetna rezonanca, zadržao svoje važno mesto i u najsavemenijim dijagnostičkim centrima i to u najrazličitijim oblastima medicine kao što su:

Gastroenterologija
pasaža jednjaka kod otežanog gutanja, pregled želudca i dvanaestopalačnog creva kod nadimanja, gorušice, bolova u želucu, lupanja srca zbog želudačne kile, pasaža tankih creva kod bolova u trbuhu, učestalih stolica

Urologija i nefrologija
intravenska urografija kod kamena u bubregu, tumora

Ortopedija sa traumatologijiom
reumatologija kod sumnje na prelom, iščašenje, ozledu hrskavičavih struktura, RTG pregledi kostiju i zglobova kod deformiteta

Kardiologija i pulmologija
snimak pluća i srca kod sumnje na zapaljenje ili tumorske premene u plućima, proširenje srca, trauma grudnog koša i prelomi rebara

Otorinolaringologija (bolesti uha nosa i grla)
snimak sinusa ili drugi specijalni snimci pomoću kojih se dijagnostikuju zapaljenski procesi, tumori

U našem centru ste u mogućnosti da, ako je potrebno, napravite bilo koji pregled iz gore navedenih oblasti na najsavremnijem rendgen aparatu digitalne tehnologije pa samim tim i sa opremom koja proizvodi minimalno zračenje.

MERENJE KOŠTANE GUSTINE
Osteoporoza ili pojednostavljeno rečeno „šupljikave kosti“, bolest je koja prouzrokuje postepeno stanjivanje i slabljenje nekad snažnih kostiju te one tako postaju osetljivije na prelome. Posle 30. godine koštana masa se smanjuje do jedan odsto godišnje. Žene posle menopauze godišnje mogu izgubiti čak i do deset odsto koštane gustine, zbog čega se ovaj pregled najčešće preporučuje ženama u toj životnoj dobi.

Klasičnim rendgenskim snimanjem osteoporoza se otkriva tek kada je došlo do gubitka 30-40 procenata koštane mase. Osteodenzitometrija DEXA je „zlatni standard” za dijagnozu osteoporoze. Kod pacijenata koji imaju neki od faktora rizika za osteoporozu treba uraditi merenje mineralne koštane gustine BMD (Bone Mineral Density – BMD) DEXA metodom, koja se bazira na primeni niskoenergetskog X zračenja. Rezultati merenja BMD – koštane gustine mogu da se izraze kao odstupanje (broj standardnih devijacija) od srednje gustine kosti mladih zdravih osoba (20-40 godina) i to se zove T-skor ili kao odstupanje od vrednosti, koja odgovara istim godinama starosti zdravih osoba i zove se Z skor.

Dijagnosticko-internistički centar HIPOKRAT poseduje ovakav aparat za merenje koštane gustine DEXA metodom i on se izvodi rutinski na lumbalnoj kičmi i kuku. Takođe, moguće je uraditi merenje i na podlaktici.

Nije potrebna posebna priprema za pregled. Pregled traje oko deset minuta, a doza zračenja je zanemarljiva.

Elektromioneurografija (EMNG)
Elektromioneurografuija je elektrodijagnostička metoda kojom se vrši ispitivanje i procena aktivnosti mišića i nerava (funkcija motornog neurona, nervnih korena, pleksusa, perifernih nerava, neuromišićne spojnice i mišića itd.) i koja otkriva njihovo oštećenje i bolest.

Pre primene EMNG potrebno je obaviti detaljan klinički i neurološki pregled, a po potrebi i neko od neuroradioloških ispitivanja (radiografija, magnetna rezonanca, skener i dr.)

EMNG pregled se obavlja kod:
– različitih neuromišićnih bolesti (neuropatija)
– hroničnih bolesti, metaboličkih oboljenja
– naslednih bolesti (npr. urođene anomalije koštano-zglobnog sistema)
– kompresije nerava (discus hernije)
– povrede kičme i ekstremiteta
– raznih druge povrede sa oštećenjem mišića i perifernih nerava

U našem centru možete obaviti EMNG pregled, koji traje od 30 do 45 min i radi se bez narkoze i može biti donekle neprijatan. Prvo se obično ispitujeprovodljivost perifernih nerava pomoću perkutanih elektroda, dok se za ispitivanje mišića koriste sterilne iglene elektrode. Broj mišića i nerava koji se ispituju zavisi od kliničke dijagnoze.

KARDIOLOGIJA
Kardiovaskularna oboljenja srca i krnih sudova postaju glavni uzrok oboljevanja i smrtnosti u našoj zemlji. Svedoci smo sve većeg broja oboleleih I smanjenja granice za nastanak ove bolesti. Svemu tome pre svega doprinosi način zivota i ishrane, svakodnevni stres, pušenje, kao i nasledna komponenta. Sve to može dovesti do nastanka koronarne bolesti, povišenog krvnog pritiska, srčanog i moždanog udara i dijabeta.

Da bi na vreme sprečili nastanak ovih oboljenja vrlo je bitno uraditi preventivni kardiološki pregled jednom godišnje, jer odsustvo simptoma ne znači uvek i odsustvo bolesti. Mnoge kardiološke bolesti mogu dugo biti neprepoznate od strane obolelog tj. dugo se mogu dobro podnositi bez ikakvih tegoba.

U našem centru možete uraditi kardiološki pregled u koji spada:
– klinički pregled
– EKG
– ultrazvuk (UZ) srca

Ukoliko se kliničkim pregledom otkriju nepravilnosti u radu srca potrebno je dodatno uraditi :
-Test opterećenja srca
-Holter
-EKG

Takođe nezaobilazan segment su i laboratorijske analize gde se može se utvrditi postojanje šećerne bolesti, malokrvnosti, povećanja masnoća u krvi, oštećenja bubrežne funkcije, poremećaj u radu štitne žlezde i druge bolesti.

Nakon svih obavljenih pregleda stiče se slika trenutnog stanja Vašeg srca, postavlja dijagnoza, pravi plan daljeg lečenja i daje odgovarajuća terapija.

ENDOKRINOLOG
Endokrinologije je grana medicine koja se bavi proučavanjem endokrinih žlezda i hormona koje oni luče. Hormoni kontrolišu veliki broj osnovnih funkcija organizma – rast, regeneraciju tkiva, metabolizam, prilagođavanje stresu, razmnožavanje, gustinu kostiju, razvoj mozga, emocija i brojne druge funkcije. Pravovremeno otkrivanje poremećaja u radu endokrinih žlezda je važno za koordinisano funkcionisanje organizma.

U toku specijalističkog endokrinološkog pregleda utvrđuju se svi znaci ovih bolesti a zatim se sačinjava plan laboratorijskih pregleda i testova kojima se postavlja tačna dijagnoza i utvrđuje stepen razvoja ovih bolesti. U našem centru se obavlja dijagnostika, praćenje i terapijski tretman najčešćih poremećaja u radu žlezda sa unutrašnjim lučenjem.

U endokrinološki pregled spadaju:
– klinički pregled
– ultrazvuk (UZ) štitne žlezde

REUMATOLOG
Reumatske bolesti predstavljaju skup različitih bolesti čiji su zajednički simptomi: upalni proces, otok i bolovi u zglobovima, mišićima, tetivama kao i smanjena pokretljivost. Ne postoji lek koji leči uzrok bolesti, ali se upotrebom lekova, izbalansirane dijete, određene fizičke aktivnosti i relaksacionim metodama bolest može držati pod kontrolom i poboljšati kvalitet života. Proučavanjem reumatskih bolesti i njihovim lečenjem bavi se reumatologija.

Reumatološke bolesti su u porastu ne samo kod ljudi u godinama nego i kod mlađih zbog čega dolazi zbog pogoršanja uslovima rada i života, loših navika, nekretanja, gojaznosti, ishrane.U porastu su degenerativna obolenja kičme i zglobova kod svih uzrasta.

U najčešća reumatološka oboljenja spadaju:
– osteoartritis
– reumatoidni artritis
– sistemski eritemski lupus (SLE)
– giht
– fibromijalgija
– skleroderma (gruba koža)

U većini slučajeva potrebno je uraditi:
– specijalistički pregled interniste reumatologa
– analizu radioloških snimaka uključujući i DEXA snimak koštane gustine,
– ultrazvučni pregled mišića, tetiva, cista i drugih reumatoloških promena
– određivanje smernica daljeg dejstva i procedura za odgovarajuću bolest

U našem centru možete obaviti sledeće vrste reumatoloških pregleda:
– specijalistički reumatološki pregled
– merenje koštane gustine
– lečenje osteoporoze

OSTALI SPECIJALISTIČKI PREGLEDI
U našem centru takođe možete obaviti i druge specijalističke preglede:
– pedijatrija
– neurologija
– alergologija
– otropedija
– dečija hirurgija
– uho, grlo, nos
– onkologija
– gastroskopija
– kolonoskopija
– saveti nutricioniste